Sippala sukunimenä

Nimeä on kirjattu Raahen seudulla sukunimen tapaan jo 1712. Nimeä on myös Lahden tienoilla, jossa 1791 erotettiin Yli- ja Ali-Sippalan talot 1500-luvulla perustetusta Sippalan kantatilasta, sekä Orivedellä ja Tampereella. Hollolassa on sukunimeä tavattu 1908. Kuusamon Sippalan talon on kerrottu saaneen nimensä etunimestä Sippa (-> Sipi). Taustalla saattaisi olla myös ammmattinimen sisältävä Skippari. Esim. Perniössä on Skipparin talosta tullut Sippari. Sipparilasta voisi Sipparlan välityksellä muodostua Sippala. Sukunimiä ovat myös Sippa ja Sippari. (Lähde: Mikkonen, Pirjo & Pakkala, Sirkka; Sukunimet; Keuruu 1992, 2000 (Otava) )

J. Pöyhösen teos Suomen sukunimikartasto (SKS 1999) vahvistaa edellisen ainakin nimen levinneisyyden osalta. Sippaloita näkyy olevan pääasiassa Raahen seudulla sekä Hämeessä Lahden-Tampereen alueella.

On myös esitetty, että Sippala ja Sippola olisivat smaan sukunimen eri muotoja. Tälle väitteelle en ole löytänyt mitään perusteita. Jos joku tietää enemmän, kertokoon

Sukututkimus

1. Saloisten Sippalat - Katso erillinen sivu

Saloisten sippaloiden sukupuuta voi seurata esimerkiksi Geni-sukututkimusjärjestelmässä vaikkapa aloittaen herrastuomari Erik Jaakonpoika Sippalasta (Erkki Puusti). Nimet Puusti, Peltomaa, Poikajoki, Sippala esiintyvät rinnan sukupuussa, koska tuolloin sukunimet eivät olleet vakiintuneet.

2. Lahden seudun Sippalat

Lahden seudun Sippaloista ei tämän sivuston ylläpidolla ole juurikaan tietoa. Siihen sukuun kuitenkin kuului keihäänheittäjä Matti Kalervo Sippala. Geni-järjestelmässä on myös muita sukupuita. Usein sielläkin esiintyvät nimet Sippala ja Sippola rinnakkain. Kyse saattaa olla luku- tai kirjotusvirheistä. Tässä esimerkki henkilöstä.

Tunnettuja Sippaloita

Maailman tunnetuin Sippala on varmasti vuoden 1932 Los Angelesin kisojen keihäänheiton olympiamitalisti Matti Sippala. Hän syntyi 20. maaliskuuta vuonna 1908 Hollolassa ja kuoli vasta elokuussa 1997 89-vuotiaana. Suurimman osan elämästään Matti Sippala asui Kotkassa. Nuoruusvuosinaan hän edusti Lahden urheilijoita, myöhemmin Kotkan intoa.